Prima I.E.

Transit

Ford Transit je največji kombi v svojem razredu. S široko izbiro medosnih razdalj, slogov kabin, višin strehe, motorjev in še več zagotavlja obsežen nabor možnosti, s katerimi lahko vozilo oblikujete po svojih željah. Na kratko, povejte, s čim se ukvarjate, navedite svoje zahteve in našli boste vozilo Transit, ki je posebno prilagojeno vašim potrebam.

Dolg seznam vrhunskih tehnologij vključuje SYNC s sistemom za pomoč v sili, prilagodljivi tempomat in samodejno zmanjševanje hitrosti pri vožnji v ovinkih. Vse to, da bo vaše življenje lažje. Ker mnogi od teh sistemov delujejo samodejno, se lahko vi osredotočite na pomembnejše stvari.

Druge tehnologije, kot je pametno regenerativno polnjenje, močnim novim motorjem vozil Transit pomagajo prihraniti še več goriva.

Kako velik tovorni prostor potrebujete? Transit se ponaša z velikim tovornim prostorom do 15,1 m3 in prilagodljivostjo, ki vam omogoča shranjevanje predmetov, dolgih tudi do 4,2 m (z nameščeno standardno pregrado). Vozilo ima tudi ploščo polpriklopnika, ki zdrži do 3,5 tone.

Ne glede na to, kaj prevažate, bodo izredno močne ključavnice in dodelani alarmi varovali vaš tovor in vaše vozilo.

Transit je na voljo v več različicah in sicer Kombi, Kombi Furgon, Furgon, Minibus, Šasija s kabino ter Šasija z dvojno kabino.

Vozna izkušnja

Ford SYNC. Napredna prostoročna tehnologija
Ford SYNC vam omogoča, da upravljate svojo glasbo ter opravljate in sprejemate klice na svojem mobilnem telefonu prek preprostih, neposrednih glasovnih ukazov. Na primer, če je "dom" v vašem telefonu naveden kot stik, morate reči samo: "Pokliči dom" in sistem bo samodejno poklical številko. Za predvajanje pesmi z USB-ključa ali predvajalnika MP3/iPod® oz. pretakanje glasbe z mobilnega telefona, ki podpira Bluetooth, lahko uporabljate glasovne ukaze.  Sistem vam lahko celo prebere vaša besedilna sporočila. Ford SYNC je na voljo v angleškem, nemškem, francoskem in italijanskem jeziku.

* Besedna oznaka in logotipi Bluetooth® so uporabljeni z dovoljenjem in so v lasti podjetja Bluetooth SIG, Inc.; vse tovrstne oznake, ki jih podaja podjetje Ford Motor Company Limited in njegove povezane družbe, so uporabljene v skladu z licenčnimi pogoji.  Druge blagovne znamke in trgovska imena so last njihovih zadevnih lastnikov.
Manj utrujajoča vožnja, varčnejša potovanja
Tempomat vam omogoča, da nastavite hitrost, ki jo nato ohranja, dokler ne začnete zavirati ali pospeševati. Preko gumbov na volanu lahko tudi prilagodite svojo hitrost med vožnjo.
Poleg tega vam prilagodljivi sistem za omejitev hitrosti pomaga, da ohranite hitrost znotraj izbrane prednastavljene omejitve hitrosti. Ob tem, da vam pomaga prihraniti gorivo, lahko ta sistem zmanjša verjetnost, da boste prekoračili omejitev hitrosti. Ob svojih praktičnih prednostih vam lahko obe tehnologiji olajšata dolge poti.
Lažja vzvratna vožnja
Stebrički, smetnjaki, nizki zidovi ... Kamera za vzvratno vožnjo prikaže vse, kar se nahaja za vami, na zaslonu, ki je vgrajen v vzvratno ogledalo, in se samodejno vklopi, ko izberete vzvratno prestavo. Sistem prikaže tudi navidezne črte, da vam pomaga parkirati v najtesnejše parkirne ali nakladalne prostore.
  Tipala, zaradi katerih parkiranje ne bo več stresno
Tipala za zaznavanje razdalje pri parkiranju vam pomagajo oceniti razdaljo med vašim vozilom in vsakršno oviro pred ali za vami.  Ko tipala zaznajo oviro, vklopijo zvočno opozorilo, ki s približevanjem oviri vse intenzivneje piska.
  Novi, udobnejši sprednji sedeži
Voznikov sedež in volanski obroč sta v celoti prilagodljiva, tako da boste zlahka našli svoj idealni vozni položaj. Vgrajeno je tudi naslonjalo za roke, medtem ko so nastavljiva ledvena opora in ogrevani sprednji sedeži na voljo izbirno. Sedeži na eni strani zagotavljajo standarde trpežnosti, ki veljajo za komercialna vozila, po drugi strani pa se njihovo udobje lahko kosa z udobjem osebnega avtomobila.
Vse, kar potrebujete za lažje delo na poti
Kabina je izdelana z namenom, da vam pomaga pri vašem delovnem življenju. Če na primer izberete dvodelni sovoznikov sedež, je srednji sedež serije Trend opremljen z zložljivo mizo, ki je dovolj velika za prenosni računalnik ali podložno mapo. Vozilo ima tudi skrito odlagalno območje pod dvojnim sprednjim sedežem, ki nudi 93 litrov prostora; prikrit predelek v armaturni plošči za vaš mobilni telefon ali MP3/iPod (vključno z 12-voltno vtičnico); predalček armature, v katerega lahko obesite mape A4, in številna držala za steklenice in kozarce.
Sistem za razvedrilo in informacije
Na voljo je širok nabor napredne avtomobilske razvedrilne in informacijske opreme, vključno z avdiovizualnim sistemom z DAB-radiem, CD-predvajalnikom, USB-vhodom, vrhunskimi zvočniki, večfunkcijskim zaslonom, navigacijo po vsej Evropi in sistemom Ford SYNC.
(Opomba: satelitska navigacija bo na voljo v septembru 2014)
Zunanja ogledala, ki se sama varujejo pred poškodbami
Zunanja ogledala se zlahka poškodujejo, ko vozite skozi tesna mesta ali parkirate v ozki ulici.  Izbirna električno zložljiva ogledala vam pomagajo, da se temu izognete, saj se ob pritisku na gumb poklopijo navznoter.  Ker so ogrevana, lahko v mrzlih jutrih krenete na pot hitreje in varneje.
  Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju
Brisalci s tipali za dež se vključijo v trenutku, ko na vetrobranskem steklu zaznajo vlago, nato pa prilagajajo svojo hitrost, da uspejo obrisati vse, kar prinese trenutno vreme.  Izbirate lahko med šestimi različnimi stopnjami občutljivosti, s katerimi določite, koliko vlage se mora nabrati, preden se brisalci sprožijo. Brisalci s tipali za dež so na voljo kot dodatna oprema v kompletu s samodejnimi žarometi (več o tem spodaj).
Žarometi, ki se vključijo samodejno, ko je to potrebno
Transit ima tipala, ki zaznajo zmanjšanje jakosti svetlobe ali nenadno spremembo svetlobnih pogojev. Na primer, če zapeljete v predor. Žarometi se posledično samodejno vklopijo, tako da je vožnja tako preprostejša kot varnejša. Samodejni žarometi so na voljo kot dodatna oprema v kompletu z brisalci s tipali za dež.
Zaščiten tovorni prostor, ki je preprost za čiščenje
Trpežna talna obloga tovornega prostora je del serijske opreme. Obloga ščiti tla vašega kombija in obenem pomaga zmanjšati hrup med vožnjo. Ker so tla ob straneh dvignjena za 100 mm, jih zlahka pometete, posesate ali operete.
Fordov sistem Easy-Fuel za preprečevanje dolivanja napačnega goriva
Zahvaljujoč temu sistemu, je v vaš kombi praktično nemogoče doliti napačno gorivo, saj se napačna polnilna pištola preprosto ne bo prilegala. In ker je sistem Easy-Fuel brez čepa, ste z umazanimi čepi posode za gorivo opravili za vedno.
  Volanski drog, ki se prilagaja vašim potrebam
Volanski drog je možno zlahka prilagoditi po višini in globini, tako da boste lažje našli svoj idealni, najudobnejši vozni položaj.
  Hitro očistite svoje vetrobransko steklo s funkcijo Quickclear 
Ta pametna funkcija je zasnovana, da vas v ledenih jutrih spravi hitreje na pot. Preprosto pritisnite gumb in sistem bo odmrznil ali odrosil steklo v nekaj sekundah, celo pri temperaturah pod ničlo.

Uporabnost

Najbolj učinkovita izraba prostora
Tovorni del vozila Transit je zdaj še boljši in z njim je preprosteje delati kot kdaj prej. Stranske zidne kote smo preoblikovali tako, da so bolj pokončni, streho pa rahlo privzdignili, da smo povečali uporabni prostor. Vsi kombiji so približno 300 mm daljši, da dolžina tovornega dela ustreza vsem cevem, ploščam, zvitkom preprog in lestvam standardnih dolžin.
Več prostora za daljše tovore
V kombi boste preprosto spravili tovor, ki bi ga z drugimi kombiji morali prevažati na strehi. Pravzaprav ima Transit podaljšano dolžino tovornega dela, zato lahko, odvisno od modela, v kombi spravite tovor dolžine do: 3,04 m, 3,49 m in 4,21 m na tleh z nameščeno jekleno pregrado.
Preprosto stopite gor in v svoj kombi 
Široka nedrseča stopnica je vgrajena v zadnji odbijač, kar omogoča lažji vstop v tovorni prostor in ročno natovarjanje.
Pritrdilne točke za zaščito vašega tovora
Pritrdilne točke za tovor, ki so nameščene na stranski steni, pomagajo nakladalno površino ohranjati prosto in so skladne s standardoma DIN in ISO, enako pa velja tudi za standardno nameščeno jekleno pregrado.
Bolj osvetljen tovorni prostor za varnejše in lažje natovarjanje
Luči v tovornem prostoru so veliko svetlejše od prejšnjih modelov in so del serijske opreme. Po potrebi lahko izberete tudi možnost izjemno svetle LED-osvetljave.  V tako velikem vozilu je to pametna in zelo uporabna funkcija.
Močna bočna vrata z gladkim odpiranjem in zapiranjem
Pri tolikšnem tovornem prostoru so bočna vrata bistvena, ker se uporabljajo pogosto, pa je celoten mehanizem zgrajen tako, da čim bolj olajša uporabo in poveča vzdržljivost. Ročica z dvojnim delovanjem zagotavlja gladko odpiranje in zapiranje vrat, zaklep za "pozitiven pregled" pritrdi vrata, kadar so odprta, če bočna vrata niso pravilno zaprta ali zaklenjena, pa se oglasi opozorilni signal.
  Zadnja vrata s širokim kotom odpiranja
Močna zadnja vrata vključujejo 360-stopinjsko tesnilo za zmanjšanje hrupa, ki poskrbi za varnejše zapiranje vrat in prepreči stekanje vode v tovorni del. Odvisno od modela je mogoče na stran vozila odpreti po izbiri dodane tečaje in na mestu pritrditi vrata pod kotom 90 stopinj ter v vrata shraniti zaklep, kadar ga ne uporabljate. Odsevne nalepke na notranjem robu vrat zagotavljajo dobro vidljivost, ki opozarja druge voznike na cestišču, kadar so vrata odprta pod kotom 90 stopinj.
Dolgi intervali med servisi za manj odsotnosti s ceste
Vsak del in komponenta Transita je izdelana, da poveča trpežnost in vzdrži dlje brez vzdrževanja. Zato so servisni intervali postavljeni na vsakih 50.000 km oz. na vsaki dve leti.
Dolga garancija proti rjavenju za dodatno zagotovilo 
Kot merilo kakovosti izdelave vozila ima Transit serijsko 12-letno garancijo
proti prerjavenju.

Zmogljivost

Najnovejši močni in varčni dizelski motorji
Transit poganja nabor treh naprednih 2.2-litrskih motorjev TDCi. Ti pogonski sklopi preko 6-stopenjskega menjalnika s pogonom na sprednji kolesi zagotavljajo 74 kW (100 KM), 92 kW (125 KM) ali 114 kW (155 KM) in do 385 Nm navora za največjo vlečno moč in manj prestavljanja.
Vrhunski inženiring se odraža v izredno nizki porabi goriva, nizkih izpustih in hitrem učinkovitem ogrevanju tudi v najhladnejših pogojih. Zmogljivost kombija je mogoče še dodatno izpopolniti s Fordovimi tehnologijami ECOnetic.

 

Varčnejši način polnjenja akumulatorja 
Za razliko od običajnih sistemov tehnologija pametnega regenerativnega polnjenja akumulator polni le, kadar je to potrebno, in če je le mogoče, ne medtem ko pritiskate stopalko za plin. To vam pomaga prihraniti še več goriva in ob tem dodatno zmanjšati izpuste.

Porabite manj goriva s sistemom Auto-Start-Stop 
Ko se vaš kombi ustavi pri semaforju ali v koloni, lahko ta izbirna tehnologija samodejno ustavi motor (še vedno pa dobavlja energijo pomembnejšim napravam, kot so klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko, izberite prvo prestavo kot običajno
in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto-Start-Stop je zlasti učinkovit v mestu in na mestnih ulicah, kjer lahko zmanjša porabo goriva za do 10 % (mestna vožnja).
Pametni informacijski sistem, ki vam pomaga voziti varčnejše  
Inovativni sistem Ford Eco Mode nenehno ocenjuje vpliv vašega načina vožnje na porabo goriva. Sistem analizira vašo hitrost, menjavanje prestav, zaviranje in čas reakcije ter celo število kratkih in dolgih potovanj, ki jih opravite. Pametna programska oprema vam nato svetuje, kako lahko zmanjšate porabo goriva.
Nižja poraba goriva, nižji izpusti
Izberite alternativno prestavo "E" in deležni boste 7-odstotnega povišanja razmerja prestav, kar pomeni daljšo vožnjo v posamezni prestavi. Obenem boste s tem zagotovili nižjo porabo goriva in nižje izpuste: samo 169 g CO2/KM.
Nadzor pospeševanja vam omogoča, da vozite varčneje
Ta inovativni sistem nadzoruje stopnjo pospeševanja vašega vozila v skladu s tem, ali je vozilo nenatovorjeno ali pa delno natovorjeno. Posledično lahko pričakujete celo do 15 % zmanjšano porabo goriva, odvisno od vašega načina vožnje. Tehnologija lahko poleg drugih prednosti pripomore tudi k zmanjšanju obrabe in preprečevanju manjših okvar na motorju, zavorah in pnevmatikah ter drugih delih.
Indikator prestavljanja za varčnejše prestavljanje  
Lučka na plošči z merilniki vam namigne, kdaj morate zamenjati prestavo, da bi porabili kar najmanj goriva. Ta preprost, a učinkovit pripomoček vam pomaga poskrbeti, da boste vedno varčno na poti.
Da bo vožnja v sleherni ovinek lahka
Obračalni krog Transit Furgona L2 znaša samo 11,9 metra (11,4 m za Šasijo z enojno kabino L1). Tudi daljši modeli so lahko vodljivi in jih je preprosto obračati, zlasti z naprednim krmiljenjem.

Varnost in zaščita

 

Da bo vožnja v sleherni ovinek lahka
Obračalni krog Transit Furgona L2 znaša samo 11,9 metra (11,4 m za Šasijo z enojno kabino L1). Tudi daljši modeli so lahko vodljivi in jih je preprosto obračati, zlasti z naprednim krmiljenjem.

  Napredni sistem, ki vam pomaga ostati na voznem pasu 
S pomočjo kamere, ki stalno spremlja cesto pred vami, vas lahko sistem za ohranjanje voznega pasu opozori, če naključno drsite s svojega voznega pasu. Tehnologija vas nato opozori s tresenjem volanskega obroča in prikazom vizualnega opozorila. Sistem se samodejno izklopi pri hitrostih do 70 km/h, da vas ne moti pri mestni vožnji, po potrebi pa ga lahko izklopite tudi ročno.
Sistem za opozarjanje voznika vas opozori, ko zazna, da ste utrujeni 
Sistem za opozarjanje voznika nenehno spremlja vašo vožnjo in je zasnovan
za to, da zazna vsakršne spremembe, ki jih povzroči utrujenost. Če sistem zazna, da postajate manj pozorni, se bo na zaslonu prikazala opozorilna ikona, ki vam bo svetovala, da si privoščite počitek.

Dodaten nadzor pri speljevanju v klanec 
Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec za kratek čas prepreči, da bi pri speljevanju začeli drseti nazaj. Deluje tako, da pritisk na zavore ohrani dodatne 2,5 sekunde ter vam tako dodeli več časa in nadzora, ko nogo s stopalke za zavoro prestavite na stopalko za plin. Uporaben je tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.

ESC vam pomaga, da ohranite popoln nadzor v vseh razmerah   
Elektronski stabilizacijski nadzor (ESC) nenehno spremlja napredek vašega kombija, zazna vsa odstopanja od vaše izbrane vozne linije (na primer, če
začnete drseti) in samodejno popravi vašo lego na cesti.  Sistem je zasnovan,
da vam pomaga ohraniti nadzor nad kombijem, lahko pa tudi pomaga skrajšati zavorno pot pri zaviranju v sili.
Pomoč pri ohranjanju nadzora
Če po nesreči prehitro zavijete v ovinek (pri izvozu z avtoceste, na primer) in začnete izgubljati nadzor nad vozilom zaradi podkrmarjenja, lahko funkcija samodejnega zmanjševanja hitrosti pri vožnji v ovinkih to zazna. Sistem se odzove nemudoma, najprej zmanjša navor motorja, nato pa zavre, da zmanjša hitrost vozila. Ta napredna tehnologija se lahko aktivira tako na nagnjenih ovinkih kot tudi na cestah, nagnjenih v levo ali desno.
Luči, ki se obrnejo z vami, za boljšo nočno vidljivost
Če vklopite smernik in zavijete na cesto ali zapeljete na parkirni prostor, lahko
ta funkcija poskrbi za dodatno varnost. Luč znotraj sprednjega žarometa (na strani, v katero zavijate) namreč samodejno osvetli rob ceste, da vam zagotovi boljšo vidljivost v ovinku.
Uravnavanje vozne linije vaše prikolice 
Nadzor zibanja prikolice (TSC) zazna vijuganje ali zanašanje prikolice in zmanjša hitrost vozila ter tako pomaga razrešiti težavo in poskrbi za večji nadzor pri vleki. Vozilo upočasni z zmanjševanjem navora motorja in postopnim povečevanjem zavornega tlaka na vseh kolesih.
Opozorilo zadaj, ko ostro zavrete 
Sistem luči za zaviranje v sili (EBL) vklopi varnostne utripalke in tako opozori
druge voznike, ko nenadoma začnete močno zavirati.
  Več moči za zaviranje v sili
Pomoč pri zaviranju v sili (EBA) vašemu kombiju omogoča kar največjo učinkovitost zaviranja v sili.
Ta sistem zazna, kako močno ste pritisnili stopalko za zavoro, in to silo po potrebi samodejno poveča. Da bi nadalje zmanjšali zavorno pot, nov hidravlični zadnji pospešek zagotavlja dodaten zavorni tlak na zadnje zavore med ustavljanjem v sili, ko se aktivira zavorni sistem ABS.
Stalna zaščita pred prevrnitvijo 
Sistem proti prevračanju (RSC) je zasnovan tako, da pomaga preprečiti tveganje za prevračanja vozila. Sistem lahko zazna, če vaše vozilo postaja nestabilno, in lahko z nadzorom navora motorja in zaviranjem posameznega kolesa pomaga popraviti prekrmarjenje ter s tem učinkovito stabilizira vozilo.
Zavesa ter sprednje in stranske zračne blazine za voznika in sovoznika 
Transit je na voljo z zaveso ter sprednjimi in stranskimi zračnimi blazinami za voznika in sovoznika. Na ključnih točkah v vozilu so nameščena še napredna tipala, da zagotovijo hiter in nadzorovan odziv.  Če želite izklopiti sopotnikovo zračno blazino, na primer, če spredaj v nazaj obrnjenem otroškem sedežu prevažate dojenčka ali malčka, preprosto obrnite stikalo, da jo izklopite. Da vas opomni na to, je ta izklopljeni status prikazan z lučko na armaturni plošči.
Optimalen oprijem s kar najmanj napora 
Naš napredni sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles (TCS) preprečuje prekomerno vrtenje koles in vam tako zagotavlja optimalen oprijem, prenos moči in stabilnost v trenutku, ko to najbolj potrebujete. Sistem nenehno nadzoruje in prilagaja količino moči, ki je dodeljena vsakemu posameznemu kolesu vozila, in tako zagotovi kar najboljši stik s podlago in oprijem pri pospeševanju.
Nadzorne funkcije, ki se prilagajajo vašemu tovoru 
Prilagodljiv nadzor obremenitve (LAC) uravnava elektronski stabilizacijski nadzor glede na skupno težo, ki jo prevaža vaš kombi. To je pri velikem vozilu, kot je Transit, pomembna prednost, saj vozilu zagotavlja nadzor in stabilnost v vseh pogojih obremenitve.
Vi izberete, katera vrata želite zakleniti in odkleniti
Transit je serijsko opremljen z daljinskim centralnim zaklepanjem in ta novi sistem zaklepanja je med najvarnejšimi doslej. Razlog je to, da lahko odprete posamezna vrata, medtem ko druga vrata ostanejo varno zaklenjena, dokler ne aktivirate stikala na voznikovih vratih. To isto stikalo upravlja zaklepanje in odklepanje vseh vrat vozila.
Protivlomne okovane ključavnice
Protivlomni oklep, ki preprečuje, da bi se ključavnice ob vrtanju ali zarezovanju zlomile, je dodatna izbirna funkcija pri centralnem dvojnem zaklepanju vrat.
Vrata, ki se med vožnjo zaklenejo
Funkcija zaklepanja ob speljevanju samodejno zaklene vsa vrata vašega vozila, takoj ko speljete. Sistem je vgrajen serijsko, vklopite oziroma izklopite pa ga lahko ročno na armaturni plošči. Za pomoč pri reševanju so vsa vozila opremljena s funkcijo odklepanja ob nesrečah, ki se samodejno aktivira glede na resnost nesreče.
Dve visokozmogljivi alarmni napravi
Izbirna zunanja alarmna naprava varuje vaše vozilo tako, da se sproži, če se
vrata ali pokrov odprejo na silo. Za še večjo zaščito (in odvračanje) izberite alarmni sistem Thatcham Category 1. Ta dovršeni sistem se samodejno vklopi, ko zaklenete vozilo, in sproži močan zvočni signal ob vlomu v vozilo, ob dvigovanju vozila ali če tipala gibanja zaznajo kakršno koli premikanje v notranjosti vozila.
  Dodaten, neodvisen pomožni alarm
Oddajnik zvoka z lastno baterijo je dodaten, sekundarni alarmni sistem, ki je na voljo skupaj z izbirnim alarmom Thatcham.  Ta bo vklopil sireno, ko se sproži alarm, in ker ima vgrajeno lastno baterijo, se bo aktiviral, tudi če nekdo izklopi akumulator vozila.

Modeli

En kombi, nešteto variacij

Eden, dva ali več potnikov. Srednja, dolga, dolga podaljšana in zelo dolga podaljšana medosna razdalja. Visoka, srednje visoka ali nizka streha. Izberite Transit in ga po meri oblikujte tako, da bo najbolje ustrezal vašemu delu.  
 

Furgon

Medosna razdalja:                                     
L2 (srednja)                                                                          
L3 (dolga)                                    
L4 (dolga podaljšana)

Višina strehe:
H2 (srednje visoka streha)
H3 (visoka streha)

Bruto teža vozila (GVM):
2900–4700 kg

Sedeži:
2-3

Kombi

Medosna razdalja:                                    
L2 (srednja)                                                                         
L3 (dolga)                                   
L4 (dolga podaljšana)
 

Višina strehe:
H2 (srednje visoka streha)
H3 (visoka streha)

Bruto teža vozila (GVM):
3100–4300 kg
 

Sedeži:
2-9

Kombi Furgon

Medosna razdalja:                                    
L2 (srednja)                                                                         
L3 (dolga)                                   
L4 (dolga podaljšana)

Višina strehe:
H2 (srednje visoka streha)
H3 (visoka streha)

Bruto teža vozila (GVM):
3100–3500 kg
 

Sedeži:
2-7

Šasija z enojno kabino

Medosna razdalja:                                   
L1 (kratka)                                                                 
L2 (srednja)
L3 (dolga)
L4 (dolga podaljšana)
L5 (zelo dolga podaljšana)

Višina strehe:
H1 (nizka streha)

Sedeži:
2–3

Šasija z dvojno kabino

Medosna razdalja:                                                                                          L2 (srednja)
L3 (dolga)
L4 (dolga podaljšana)
L5 (zelo dolga podaljšana)
 

Višina strehe:
H1 (nizka streha)

Sedeži:
2–7
Mini Bus

Medosna razdalja:                                      
L2 (srednja)                                                                             
L3 (dolga)                                    
L4 (dolga podaljšana)

Višina strehe:
H2 (srednje visoka streha)
H3 (visoka streha)

Bruto teža vozila (GVM):
2900–4700 kg

Sedeži:
2-3

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Prima I.E.